Spring til indhold

Reducer svedmængden – og lugten

Der er ganske meget, man selv kan gøre for at reducere svedmængden og -lugten. Det gælder bare om at være opmærksom på, hvad der er den udløsende faktor for problemet.

Sved er kroppens måde at regulere kropstemperaturen på. Når vi sveder, transporteres varme væk fra huden, og kroppen køles ned. Hvor meget vi sveder, og hvor kraftig svedlugten er, varierer fra person til person og fra dag til dag. I visse perioder af livet, som for eksempel i puberteten eller i overgangsalderen, sveder vi mere end normalt. Enkelte madvarer som f.eks. hvidløg, løg, stærke krydderier i maden og salt kan også medføre en øget svedproduktion og en kraftigere kropslugt. Kaffe og energidrikke kan også øge svedlugten Hvis du nedsætter indtagelsen af denne type mad og drikkevarer, vil du hurtigt opleve en forbedring.

reduser-lukt

Sved lugter ikke
Frisk sved i sig selv er nærmest lugtfri, men vil danne lugt, når den nedbrydes af bakterier, som findes på huden. Kraftig svedlugt opstår hovedsageligt under armhulerne og i skridtet. Sveden, som produceres i disse behårede områder, er mælkeagtig og indeholder en høj andel af proteiner, hvilket giver »svedlugt«. Fjernelse af hår og regelmæssig vask vil næsten altid hjælpe.

Gå regelmæssigt i brusebad og vask dig regelmæssigt
Hvis du husker at gå regelmæssigt i brusebad, tørre fødderne ekstra godt og skifte tøj ofte, har du gjort meget for at forhindre lugt, som kan virke generende på andre. Det anbefales også at bruge sæbe med en lav pH-værdi samt en antiperspirant. Desuden kan det være en god idé at have flere par sko at skifte imellem, så de kan blive luftet godt igennem mellem hver brug.

Luftigt tøj i naturmaterialer absorberer sved bedre end kunstfibre og vil også hjælpe mod svedlugt. I uld forsvinder svedlugten lige så godt ved luftning som ved vask, og ved vask af svedabsorberende tøj som f.eks. træningstøj bør der ikke bruges skyllemiddel.