Spring til indhold

Overgangsalder og sved

En af de tydelige og hyppigste tegn på, at en kvinde er kommet i overgangsalderen, er såkaldte hedeture, dvs. anfald af pludselig varme.

Hedeturene forekommer helt uafhængigt af situationen og mærkes ved, at kropstemperaturen stiger. Derudover bliver man varm og svedig, specielt i ansigtet, på halsen og på ryggen.

Sædvanligvis forekommer også hedeture, hvor man sveder fra alle kroppens porer, fordi kroppen ønsker at sænke temperaturen. Heldigvis varer de sjældent mere en nogle få minutter, men kan forekomme flere gange i timen.

om-stop24

Hvad er overgangsalderen?
Overgangsalderen er en normal hormonel omstillingsfase, som indtræffer hos alle kvinder, sædvanligvis i 50-års alderen, men det kan variere meget og indtræffe på forskellige tidspunkter. Man mener, at overgangsalderen, også kaldet klimakteriet eller menopausen, skyldes, at æggene i æggestokkene er ved at slippe op, og at æggestokkene derfor ikke længere stimuleres af hjernens hormonelle signaler. Det betyder, at de stopper med at producere de to kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron.

Det kan dæmpes

Hvis du er kommet i overgangsalderen og er plaget af både hedeture og svedeture, bør du tage en snak med din læge. Det er muligt at få hjælp til at dæmpe den fase, som kroppen nu går igennem. Derudover er det en god idé at bære tøj, som ikke er tætsiddende og gerne i naturmaterialer med god åndbarhed. Brug STOP 24 på områder, hvor du mener, det er hensigtsmæssigt for dig, hvad enten det er roll-on eller creme. Da alle kvinder reagerer forskelligt i denne fase, må man næsten bare prøve sig lidt frem.